Joyce Vincent adlı bir kadın 2001 yılında çalıştığı Ernst & Young adlı şirketten ayrılır ve ucuz bir otelde temizlikçi olarak çalışmaya başlar. Aile içi şiddet gören kadınların sığındığı bir barınağa taşınan ve arkadaşlarının ‘sessiz, sakin, işine gidip gelen, kendine halinde ve çatışmalardan kaçan bir kadın’ olarak tanımladığı Vincent, 2002 yılında ailesiyle tüm ilişkisini keser. Tahminlere göre şiddet görmesinden kaynaklanan utanç duygusu ve hikayesini kimseyle paylaşmak istememesi onu tanıdıklarından uzaklaştırmıştır.
Vincent’in kirasının yarısı otomatikman ödenmektedir, fakat genç kadının 2.400 pound borcu birikmiştir. Mektuplara ve telefonlara yanıt vermeyen kadını evden çıkartmak amacıyla kapısına dayanan kurum yetkilileri felaket bir manzarayla karşılaşırlar; yatağında uzanan Vincent’in bedeninden geriye sadece iskeleti kalmıştır.
Takvimler o esnada 2006 yılının Ocak ayını gösterir. Yapılan tahlillere göre genç kadın Aralık 2003’te hayata gözlerini yummuş, geçen 2 küsür senede yokluğu hiç kimsenin dikkatini çekmemiştir. Yetkililer odaya girdiğiklerinde televizyonun ve ısıtıcının çalışır durumda olduğunu görür ve çevredekilerin bu sürekli sesi duymadıklarına şaşırırlar. Verilere göre barınağın civarında madde satıcıları ve madde bağımlıları yaşamakta, bu tip sesler aslında hiç kimsenin dikkatini çekmemekte, çekenlerin de umrunda olmamaktadır. Komşular ise dairenin boş olduğunu ve çevreye yayılan kokuların civardaki çöp tenekelerinden kaynaklandığını düşünmüşlerdir.
Polis raporuna göre Vincent’in yatağının yanında alışveriş çantaları ve adreslerine teslim edilmeyi bekleyen noel hediyeleri bulunmaktadır. Kapılar ve pencereler hiçbir şekilde zorlanmamış ve kadının ölümü doğal yollar ile gerçekleşmiştir.
Bize kavramların içlerini boşaltarak tartıştmayı şart koşan eğitim sistemimizin severek yönelttiği bir soru vardı: ‘sanat toplum için midir yoksa sanat için midir?’. Steven Wilson bu soruya ‘sadece sanat’ diyerek yanıt veriyor ve Joey Vincent’ı son albümü olan Hand.Cannot.Erase ile ölümsüzleştiriyor. Radyonuz 23. yayınında büyük usta Steven Wilson’ın ‘3 Years Older’ ve ‘Happy Returns’ adlı eserlerine yer verdi ve kalan 44 dakikayı kendi çapında başka bir evrende ustaya ve Vincent’in suratımıza çarptığı toplumsal olgulara adadı.
Yapabilirseniz bu albümdeki şarkıların, hele bu ikisinin sözlerini yukarıdaki bilgiler ışığında okuyun.
23 numaralı programı dinlemek, hissetmek ve anlamak için buraya tıklayıp bilgisayarınıza indirebilirsiniz.