Radyo Ses – Podcast 29

Dinle keşfet öğren paylaş şiarı ile yola çıkan Radyo Ses’te 29. programa hoş geldiniz.

Radyo Ses - Podcast 29

Artık yayınları 3 temel başlıkta incelemek mümkün olacak. Yayın odağı, üzerine en çok düşmek istediğimiz grup ya da grupları içerecek; temelde programların açılış ve kapanışlarını yayın odakları ile yapıyor olacağız. Konsept dışı‘ nda programın genelinde çaldığımız türlerin dışına çıkarak,  benim müzik arşivimde eskilerden yer alan bir ya da birkaç şarkıya ‘geçmişe saygı’ mahiyetinde yer vereceğiz. 3. ve son başlık ise Sükunet, genelde yavaş, hafif, ballad tarzında şarkıları çaldığımız bir bölüm olacak. 3 başlığın dışındaki şarkılar, yayının konseptine göre farklı tarzlarda olabilecek.

29. programın açılışını, yayının da odağını oluşturan Vola adlı grup ile yaptık. Vola, Danimarkalı bir deneysel rock grubu. Şubat 2015 çıkışlı ‘Inmazes‘ grubun ilk albümü. Aralarında Metal Blade’in de bulunduğu dergi ve sitelerden çok iyi eleştiriler alan bir albümden bahsediyoruz.
Inmazes rock müziğin sınırlarını zorlayan bir albüm. Şarkılarda keskin gitarlar ve overdrivelı baslarla bezenmiş ritmik öğeler ve dokunaklı vokaller dikkat çekiyor. Synth elementler de başarılı bir biçimde kullanılmış. Albümü miksleyen, 27. programda çaldığımız Distorted Harmony ile güzel bir işe imza atan Jens Bogren usta.

Hemen ardından Polonya’dan albümünde Plini, Gru, Sithu Aye gibi tarzın bilinen müzisyenleri ile çalışmış olan Widek adında tek kişilik bir grup gelmişti. Widek’ten sonra Yeni Zelandalı Heavy Metal Ninjas’tan Melodyk adlı vari enstrümental bir parçaya yer vermiş ve parçanın gitar odaklı videosunu twitter hesabımızdan paylaşmıştık.
29. programa birden çok türe değen, çok genel anlamıyla Progressive Metal olarak tanımlanabilecek A Sense of Gravity ile devam etmiştik. Seatllelı grup ProgSphere sitesi tarafından geleceğin ilk 5 prog metal grubu arasında gösterilmişti. Biz grubun Travail albümümden Trichotillomania adlı parçaya yer verdik. Hemen ardından, programın temposunu hafif düşürecek olan, akılda kalıcı melodileriyle Tsima geldi. Tsima 3 müzisyenden oluşan Polonyalı bir grup. Aralık 2014 çıkışlı Shatter albümünden Philae adlı şarkı ile ruhlarınıza konuk olduk. Bölümün kapanışını ise, djent türüne dahil edebileceğimiz A.B.D’li grup Wide Eyes’ın ilk albümü Samsāra´dan Advaita ile yaptık.
29. programdayız, bu dakikaya kadar Djent ve Experimental Metal ile coşageldik. Şimdi ise aksak saat sınıfından birkaç grupla karşınızda olacağız. 
Aksak saat taraflarindan ilk konuğumuz melodik öğeleri ve Sypmhony X vari klavyeleriyle Finlandiyalı Anthriel oldu ve gruptan Controversial Euphoria adlı parçayı dinlediniz. Arkasından, tanıma tanıtıma ihtiyaç duymayan, babalar sınıfında yeri daim Opeth’in son albümünden Goblin adlı şarkıyı çaldık. 2015’te 25. senesini deviren grubun geçen seneki Rock am Ring performansından bir videoya da twitter hesabımızdan link verdik. Åkerfeldt Almancası için 06:24-06:30 arasını izleyin mutlaka 🙂

Girişte belirttiğim üzere her programı 3 ana bölümde incelemek mümkün idi. 29. programda yayının odağına Danimarkalı grup Vola’yı koymuştuk; bu bağlamda çıkış şarkısını Starburn olarak belirledik ve dürüst olmak gerekirse seçim yaparken epey zorlandık. Fakat yayını Vola ile bitirmeden önce iki şarkı daha çalacağız.
29. programı kapatmadan önce Sükûnet bölümünde RQTN adlı Fransız grubun Three Weeks adlı dinlencelik parçasına, Konsept Dışı bölümünde ise Norveçli Borknagar‘dan Revolt adlı hatıralarla dolu esere yer verdik. Devamında da yayının odağı Vola’dan Starburn ile programı sonlandırdık.

Burada olduğunuz için hepinize içten teşekkürler. Umuyorum bugün rock müzik sınıfından farklı melodilere kulak verip, müziğe olan yakınlığınızı daha da arttırmış bulundunuz.

Dinleyen, görüş ve önerilerini esirgemeyen ve takip edenlere kalpten teşekkürler ile, 29. yayının linkini şuradan vermiş olalım.
Programı yaymak ve daha çok kişiye seslenebilmek, müziği paylaştıkça çoğaltabilmek için yardımınızı esirgemeyin, bizi Twitter ve Facebook hesaplarımızdan takip edin.